24.8.2019 Kaksi vrk ajoa, pikalepoa ja tarkkailua

Aikalailla 2 vuorokautta siihen meni. Suomen Ypäjältä, Hollantiin De Morteliin. 

Matka alkoi torstaina 22.8. illalla kuuden jälkeen. Tavarat pakattiin sitä ennen autoon, kuivitettiin hevosten matkustustila ja säädettiin väliseinät sopiviksi. Kun meillä oli mukana Roope ja naiset, laitettiin Roope matkustamaan auton perälle, jätettiin yksi tyhjä paikka väliin ja sitten vasta tammat. Kuivikkeena meillä oli pölyämätön kutterilastu, jonka alle levitetään vielä pissakohtiin Hankkijalta saatavaa Agrosan Dry Out- kuivadesinfiointi ainetta. Se pitää todella hyvin ammoniakin hajun pois, mikä on todella tärkeää koska kyse on ajallisesti pitkästä kuljetuksesta. Heinät hevosille laitettiin pienisilmäisiin heinäverkkoihin, pölyämätöntä ProHay- esikuivattua heinää. Sitä varattiin matkalle sekä muutamiksi päiviksi myös paikanpäälle. Matkan ajaksi hevosille ei laitettu kuin bootsit etujalkoihin, nekin vain alkumatkaksi. Kaikki ovat tottuneet tähän saakka matkustamaan ilman kuljetussuojia tai pinteleitä, joten "uutta" ei kannata kokeilla, varsinkaan näin pitkälle matkalle. Joskus vanhemmille hevosille jotka turvottelevat jalkoja, me käytetään ns. "haitaripatjoja" pinteleiden kanssa, ja hevosille jotka kuopii/potkii tai on alttiita jalkavammoille, laitetaan ratsastukseen käytettävät suojat, esim. kenttäsuojat ovat turvallisia. Loimia ei laitettu matkalle, koska kesä ja kuuma. Matkan aikana hevonen saattaa hikoilla jo pelkästä matkustamisesta, joten paras olisi mielummin hiukan viileä kuin liian lämmin. Mikäli hevosella tarvitsee käyttää loimia kuljetuksessa, me laitetaan jotain hengittävää alle. Tämä siksi että mahdollinen hikoilu/kosteus ei jäisi ihoa vasten. Hevoset juotettiin ennen matkaa runsaalla Mash/elektrolyytti vedellä (15-20l).

                                                                                                   

Heppis autokannella.                Justina & Tytti  Brunmålessa.         Ja me tietenkin seurattiin laivalla EMiä!

Laiva lähti Naantalista 22.30 ja saapui Kapellskäriin 6.15. Saimme auton aivan laivan yläkannelle, jossa ilma oli paras mahdollinen. Kaikki luukut ja räppänät auki mitä autosta löytyi, laitettiin auki. Siellä hepat katseli merimaisemaa yön yli! Hevoset käytiin tarkastamassa kerran yön aikana, kaikki kunnossa. Ennen laivasta poistumista hevosille annettiin puolikkaat gastrogardit (tyhjään vatsaan!) ja juotettiin. Satamasta ajoimme Täbyn lähelle olevaan Brunmålan klinikalle. todella ihana paikka ja ystävällinen henkilökunta! Siellä saimme hepat ulos autosta ja syömään aamupalat karsinassa. Aamuruoaksi hevoset saivat lucerne-mash-öljy-elektrolyytti seoksen. Hepat kävelytettiin, juotettiin, tarkastettiin lämmöt ja pakattiin parin tunnin päästä uudelleen autoon ja jatkoimme matkaa siitä suoraan alas Skåneen. Olimme illalla perillä Bjuvissa, Enegårdenin Horse hotellissa, suomalaisen Omppu Saarisen paikassa. Ompulla on todella ihana paikka, helppo löytää ja reitin varrella! Suosittelen lämpimästi jos on tarvetta pysähtyä Ruotsissa. Isot boksit, ystävällinen palvelu, käytössä myös ulkokenttä ja vastavalmistunut maneesi! Siellä päästettiin hepat iltapalalle (se sama velliseos!)  ja nukkumaan yöksi bokseihin. Ja tietysti piehtaroiminen oli parasta!

 

                                  

Tytti, Justina ja Roope taukopaikalla Enegårdenissa

Lauantaina aikaisin aamulla lämpöjen mittailun, gastrojen ja hevosten aamuruoan jälkeen starttasimme matkaan kohti määränpäätä. Ajtettiin Malmön ohitse Ruotsin ja Tanskan välisen sillan yli (sillan ylitys 124e) ja sieltä Tanskaan Rodbyhavniin. Rodbystä mentiin lautalla ylitse Puttgardeniin. Ennen Hampuria pysähdyttiin Reinfieldissä juottamassa hevoset, ja tankattiin itsekin vähän McDonaldsissa.. Sen jälkeen oltiinkin Hampurissa ruuhkassa jumissa. Siinä kökötettiinkin pari tuntia kävelyvauhtia. Siitä kun päästiin, niin lasketeltiin suoraan alas määränpäähän! Saksassa oli todella paljon tietöitä, se hidasti jonkin verran matkantekoa, hävittiin ehkä noin 3 tuntia matka aikaa. Eihän se tietysti tuon istumisen jälkeen tunnu juuri missään =D No, hollannin puolelle kun päästiin, niin oli kaikki tiptop. 

Perille päästiin tätä aikaa seitsämän jälkeen. Hepat pääsi olkikarsinoihin, saivat ensimmäiseksi juomat ja kävivät tietysti piehtaroimassa. Kaikki pääsi vielä illalla tarhoihin (laitumille..) venyttelemään seisomisen jumit pois. Emännät Justina ja Tytti oli sitä mieltä että he olisivat voineet olla yön täällä laitumella, joten ne sai hakea laitumen perältä.. Roope sen sijaan tarhaili vain valvotusti, emme halunneet (vielä) nähdä hänen hyppylahjojaan..=D Iltapalaksi sitten taas hevosille tuhdimpi puurovelli. Tavarat löysivät suurinpiirtein oman paikkansa. Vähän kerettiin kierrosta tehdä paikanpäällä, täällä on useampi talli johon majoittuu valmentautuvia ja kilpailevia hevosia. Useampi ulkokenttä, maneesi (jossa parikin ratsastusyksikköä) ja suuret laiduntarhat. Huomena jatketaan, nyt nukkumaan, nati nati =) 

 

 

 

 

 

 

 

 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer