2.9.2019 Katso, kuuntele ja opi!

Eka viikko (ja eka kunnon viikonloppu) takanapäin! Eikä käyty edes bilettämässä, vaan meidän tapaan vedettiin Heidin kanssa sokeriöverit ja analysoitiin Rotterdamin EM ratsukoita. Viikonlopun anti oli käytännössä ratsasta, tai katso ratsastusta!

Perjantaina ratsastin kaikki hepat oikein kunnolla läpi. Roope keskittyi suoruuteen ja rentouteen, halusin saada sen mahdollisimman isolle kaulalle. Aluksi pyysin sitä vain kävelemään rauhassa; ympyröitä, kaaria, keskittymään minuun ja tehtäviin. Tämän jälkeen ravissa sama homma. Haluan että hevoset ovat millin tarkasti juuri siellä ja siinä temmossa ja tahdissa kuin haluan. Nämä ovat vielä nuorilla hevosilla ihan yksinkertaisia teitä ja tehtäviä mitä pyydän; suoraan-kulma-käännös-suoraan-kulma-käännös.. Roopen sain suoristettua todella hyvin "lemppari" tehtävälläni; pari metriä uran sisäpuolella, käynnistä laukannosto ja suoraan, suoralla hevosella laukaten, ja takaisin käyntiin. Tällä  oikeastaan saan myös aktivoitua todella hyvin takaosaa, saan ne siirtymisien kautta nopeaksi jalalle ja kantamaan itsensä oikein. Tehtävä onnistui todella hyvin, joten lisäsin hiukan vielä suoruutta vahvistavaa tehtävää; vastalaukkaa. Nuorella hevosella hyvin loivia kaaria. Tämän haluan että hevoseni oppivat tekemään sen "vanha sisäpohje-vanha ulko-ohja" taktiikalla. Eli esim. oikeassa laukassa vasempaan kierrokseen = oikea pohje tukee+kääntää yhdessä vasemman ohjastuen kanssa. Vastaavat ristikkäiset ohja+pohje vain hiukan tukevat tarvittaessa. Tällöin saan hevoset todella hyvään tasapainoon,sekä oppimaan olemaan tulevalla esteradalla kaarteissa paremmassa tasapainossa. Roope oli super!

Tytin tein maneesissa, koska ulkona olevat koulukisat oli täydessä tohinassa. Tytillä alkuun samalla ajatuksella, mutta lievemmin. Testasin alkuun hieman ravissa avotaivutuksilla etuosan kondikseen, varsinkin vasen suunta on välillä hankalempi, kun vasen lapa "pullahtaa läpi" sisäpohkeen läpi. Tytille laukka oli tänään alkuun vähän hankalaa. Kuten aikaisemmin sanoin, että sitä joutuu välillä vähän rutistamaan "fyysisesti" siihen balanssiin mihinkä sen haluaa jäävän. Ja jos hän ei heti hiffaa asiaa, niin hän ratkaisee ongelman sillä, että hän ryntää pää pystyssä eteenpäin ! Kävin vaihtamassa hiukan kuolainta välissä. Hän on loppu peleissä todella herkkä, mutta sen "emuhetken" tullessa aika vahva.. Täten vaihdoin sille suorasta "lötkökumipelhamista" toiseen pelhamiin, missä on rauta sisällä ja kumi päällä. Täten suu osa jää silti pehmeäksi, mutta se ei pääse ihan niin paljoa nojaamaan kuolaimeen ja ohjaan. Tämä vaihto onnistui todella hyvin! Nyt pidäte meni läpi parissa askeleessa, eikä minun tarvinnut jäädä kiskomaan puolta ympyrää ohjista että ohjaspidäte menisi läpi ja niska pysyisi pyöreänä, vaan pääsin hyvin äkkiä hellittämään kädellä ja jättämään hänet siihen tasapainoon mitä pyysin. Toki tässäkin ratsastajalla on paljon vastuuta ja osaamisen harkintakykyä katsoa, kuinka valmis ja kuinka kauan nuori hevonen jaksaa kantaa itseään oikein päin. Täten Tytilläkin teen ihan niillä rajoilla, mielummin niin, että se tekee laadukkaasti ja oikein kaksi pääty ympyrää, kuin yritän kolmatta- tai neljättä ja homma leviää kuin jokisen eväät.. Ja Tytin kanssa on erityisen tärkeää saada se rennoksi, eli paljon myös ihan käyntiä tehtävien välissä, taputtelua ja rentoutumista pyöreälle kaulalle isoin askelin. Tytin läpiridaus check!

Vikana vuorossa Justina. Sen ridasin myös maneesissa. Sen kanssa tein gramaaneilla+turtle taction kolmipala kuolaimella. Se sopii sille todella hyvin! Kuolain on tarpeeksi terävä ja elävä sen suussa, kuitenkin niin että käden ollessa hiljaa se on suussa stabiili. Aika pitkään jouduin ratsastamaan Justinaa, että sain sen juuri sellaiseksi kuin haluan. Täydellisen suora+rento, ja niin että kantaa itseään etuosasta oikein. Tein pitkään samoja juttuja kuin Roopella: uran sisäpuolella, käynnistä laukannostoja. Halusin niin, että pääsen täydellisesti hellittämään kädellä, ja ratsastamaan jalalla ja istunnalla hyvin kevyin avuin. Tämä onnistui pidemmän työstämisen jälkeen todella hyvin! Ratkaisunpaikka oli oikeastaan peruutus, sekä sulkutaivutus diakonaalia pitkin keskelle, siitä laukannosto takaisin sisäkulmaan. Yes! pääsin täysin hellittämään kädellä ja Justina jäi siihen muotoon minkä halusin! JA loppuun vielä testaus niin, että pääsen hiukan pidentämään askelta ja raamia, ilman että tasapaino kärsii. Tämäkin toimi, joten Justinan läpiratsastus check!

Lauantaina tosiaan oli kaikilla heposilla sitten vapaapäivä. Aamupäivällä kävis, sekä alkuillasta ulos. Siinä välissä me käytiinkin katsomassa Brysselissä Stephex Mastersia! Aivan mielettömän upea kilpailu, ja todella upeat puitteet; tallit, kentät, puutarha.. Yhteen Stephexin talliin päästiin sisällekin katsomaan, siellä oli huutokauppa varsat (ja emät) letit päässä karsinoissa näytillä. Jopa varsat oli _klipattu_ .. Noora teki upean nollan 145 luokassa ja pääsi uusintaan, hienoa ratsastusta ja upea hevonen !

      

Stephex stables, Brysseli                                                              Brussels Stephex Masters

Sunnuntaina oli sitten vuorossa kaikkien hevosten hyvin kevyt läpitsekkaus ratsain kentällä. Ajatuksena että ne saivat hiukan palautua eilen perjantain rääkistä, mutta kuitenkin niin että pääsen ikäänkuin tekemään samanhomman, mutta pienemmällä teholla ja rasituksella. Hepat tuntui todella hyviltä, ne oli juuri sellaisia kuin ajattelin niiden olevan! Kaikki omalla laadullaan kuulolla, rentoina ja suorina. Muuta ihmeellistä sunnuntai päivään ei oikeastaan kuulunut.. Muutakuin että aloitin itse lenkkeilyn! Nyt kun on ainoastaan 3 hevosta ratsastettavana, on jollain muulla tapaa pidettävä kuntoa yllä. Lainarusseli Fred oli hengessä mukana, ja vedettiin illan päätteeksi 5km kävely/hölkkä rundi. Hikeä piisasi, ja seuraavana päivänä tuntuikin vähän jaloissa että jotain muuta on tehty kuin ratsastettu =D

Maanantaina jatkettiin sitten heppojen kanssa Adin valmennuksessa. Kaikki oli todella hyviä ridata! Viikonlopun suunnitelma läpiratsastus oli siis tehnyt tehtävänsä juuri niinkuin pitää. Tänään päivän plän hypätessä oli suoruus (yllätys..) tehtiin pitkällä 7-8 askeleen välillä muutamaa kavalettia. Ja se on kyllä jännä miten vaikeaa voi olla tulla _suoraan_ ja oikeassa laukassa. No tässä onnistuttiin kaikkien hevosten kanssa hyvin! Tämän jälkeen hiukan jumppalinjaa, missä saatiin hevoset kuulolle "viiksi" pystyllä; hevosten rintakehät ylös hypyissä. Sitten pari ihan yksittäistä ko. linjaa ennen ja jälkeen. Tähän väliin NOTE: se mitä on hyvä pitää reeneissä on "lyhyellä" sivulla okserit ! Leveät ja aivan suoralla uralla. Se vaatii tarkkuutta ja tasapainoa. Ja sitä suoruutta... Vaikka itsellä jalat oli hiukan hapoilla edellis illan lenkkeilystä, niin hypyissä oleminen ja hevosten ridaus tuntui jo nyt aavistuksen helpommalta! Sillä on todella suuri merkitys että oma kroppa on kunnossa, jos meinaa päästä huippu-urheiluun. Ehkä jossain vaiheessa itselle myös se salitreeni mukaan, keskivartalon hallintaa ja jalkaprässiä! Eli nyt alkuun illalla taas lenkille..

         

Roope maanantain treeneissä      Tytti                                              Justina

Näillä eväillä tähän päivään saakka, huomenna hepat maastoon, sekä keskiviikkona Adin treenit aamulla ennen mun pikavisiittiä Ypäjällä. Iltakoneella siis Suomeen tsekkaamaan Suomenhevosten meininki!

Iltalenkillä Nuenin mylly

 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer